SalvoMellis    Méhészet

English Főoldal

Repceméz:

Folyékonyan világos színű, kristályosodva hófehértől a krém- vagy halványsárgáig terjedő színű méz. Nagyon édes, a nyíló repcetáblára emlékeztető enyhe illata van. Nagyon gyorsan (napok alatt) kristályosodik. Jellegzetes módon apró kristályokat alkot. A repceméz az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz.

Ajánlott: gyomorsav túltengés, reflux esetén – az egyetlen méz, amely lúgos kémhatású. Lúgosító kúrák alkotóelemeként is használják. Mivel magas a vastartalma, vérszegénység ellen is ajánlott. A repceméz nagyszerű immunerősítő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Magas szőlőcukor tartalma miatt előnyös sportolóknak és szellemi-, fizikai munkát végzőknek is. Enyhe zamata miatt előszeretettel használják teába, kávéba, mert meghagyja az italok ízét, aromáját. Kiváló sütéshez, főzéshez. Kedvelt alapanyaga a csokoládénak.

 Background photography by Zerofl

Mézismertetők

Akácméz:

Világos, zöldessárga színű, sokáig folyékony állapotban maradó (nehezen kristályosodó), akácvirág illatú méz.

Fogyasztása minden formában lehetséges: önmagában, kenyéren vajjal, müzlivel, teában, sütés-főzéshez.

Ajánlott: gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkezett emésztési zavarok oldására, köhögésre, torokfájás enyhítésére. Gazdag kalciumban, ezért mészhiányos betegnél támogatja a csontképző folyamatokat. Jelentős mennyiségben tartalmaz vasat, ezért javasolt vérszegénység esetén. Ezenkívül K, Na, Cu, Ph, Fe, S, ásványokat, a vitaminok közül pedig az A, B1, B2, B6, C, G, H-t tartalmaz.

Vértisztító, méregtelenít, roborál, általános immunrendszer erősítő.Hársméz:

Színe az akácénál sötétebb, a világossárgától a borostyánig változhat. Erős jellegzetes hárs illatú enyhén kesernyés ízű fajtaméz. Viszonylag nehezen kristályosodik.

Ajánlott: megfázás, torokgyulladás és köhögés esetén, ez az orvosok által legrégebben ismert gyógyszer. Lázzal járó légúti betegségek esetén hársfateával együtt fogyasztva intenzívebben hat. Fogyasztása idegesség, nyugtalanság, álmatlanság leküzdésére is javasolt. Mézpakolásokra is alkalmas. Idegnyugtató és fertőtlenítő hatása is ismert.

Nem ajánlott főzéshez és sütéshez mert enyhén kesernyés íze felerősödik.

Napraforgóméz:

Aranysárga színű, enyhén kesernyés-savanykás ízű méz. Nagyon gyorsan kristályosodik, a kristályosodás során nagyméretű, durva kristályok képződnek, melyek leülnek az edény aljára. Jó színező hatása van (pl. mézeskalácsban).

Ajánlott: édesítésre (pl. kávé, tea) mert az egyik legédesebb méz, sütéshez-főzéshez. Magas ásványanyag tartalom jellemzi, ezen kívül még jelentős az E-vitamin tartalma, ami antioxidáns. Jótékonyan hat megfázás esetén a légzőszervekre és a kiválasztó rendszerre. Segít a prosztata megbetegedéseknél, vizelési zavaroknál, erősíti a gyenge idegzetet, csökkenti a magas koleszterint és az érelmeszesedést. Eredményesen használták epilepsziás betegeknél görcsoldásra, hurutos betegségeknél nyákoldásra.

Savassága miatt savtúltengésben szenvedők ne fogyasszák!


Forrás: Örösi Pál Zoltán: Méhek között, SZIE: A méhlegelő és a megporzás, Dr. Szalay László: Méhdoktor, internet